Programma festival

Esther Vergeer

Afkijken helpt!

Esther Vergeer is Chef de Mission Paralympisch en heeft zelf zeven gouden paralympische titels op haar naam. Daarnaast is Esther directeur van het ABN AMRO Wheelchair Tennis Toernooi en oprichter bestuurslid van de EstherVergeerFoundation.

Annette van Kuijk

Wat vraagt Revalideren is Leren van leidinggevenden en onze organisatie?

Toekomstbestendig weer meedoen thuis dat is waar revalideren om draait. Samen met revalidanten vormen onze zorgprofessionals de kern van dit revalidatie/leerproces. Om in te kunnen spelen op de vragen van onze revalidanten en de veranderende maatschappij, vraagt werken volgens de principes van Revalideren is Leren ook levenslang leren van onze zorgprofessionals. Wat vraagt Revalideren is Leren dan van leidinggevenden en onze organisatie? Een gezamenlijke verkenning.

Annette van Kuijk is een van de R=L pioniers binnen Tolbrug specialistische revalidatie/Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij is revalidatiearts en medisch directeur van Tolbrug. Tevens is zij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA).

Otwin van Dijk

Doen wat écht nodig is: naar het hart van de beweging

Veel gemeenten hebben hoofdbrekens over de decentralisaties. Financiële tekorten, aanbestedingsperikelen en gedoe. Maar het kan ook anders. Door met je hart te werken aan een beweging die uitgaat van inclusie, vertrouwen en eigen regie. In de gemeente Oude IJsselstreek proberen we te doen wat écht nodig is. In deze workshop nemen we je mee in de zoektocht die we in onze gemeente uitvoeren.

Otwin van Dijk is burgemeester Oude IJsselstreek, lid VNG commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs en voorzitter RvT Patiëntenfederatie Nederland

Foto: Mathilde Dusol

Martijn Klem

Het verschil maken door gewoon te beginnen

Martijn Klem Directeur Revalidatie Nederland

Erik Brakert

Doorgaan waar anderen stoppen

In 2007 gaf ik leiding aan een gevechtseenheid in Afghanistan die tijdens zware gevechten diverse slachtoffers te betreuren had. In 2013 kreeg ik vanuit het niets een zware hersenbloeding en raakte ik tijdelijk halfzijdig verlamd. In beide situaties kreeg ik te maken met tegenslagen waar ik tot op de dag van vandaag mee wordt geconfronteerd. In dit persoonlijke verhaal leg ik een parallel tussen beide gebeurtenissen en vertel ik over mijn successen en valkuilen die mij hebben gebracht waar ik nu ben.

Luitenant-kolonel Erik Brakert, Hoofd Afdeling Vorming Koninklijke Landmacht

Paul Boeren & Niels Dijkstra

De kracht van de ervaringsdeskundige

Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) zet van oudsher sterk in op ervaringsdeskundigheid. Een belangrijke pijler in het aanbod aan de leden. Contact hebben met ervaringsdeskundigen is voor dwarsleten een belangrijk element op de weg naar geluk met een dwarslaesie. Sinds dit jaar zet de DON hier nog steviger op in, een speerpunt. Gekoppeld daaraan maakt de ervaringsdeskundigheid een professionaliseringsslag op vaardigheden en activiteiten. Zo stellen wij bijvoorbeeld een nieuw functieprofiel voor dat beter aansluit bij de dwarsleet en de zorgprofessionals. Gekoppeld aan meer ondersteuning en scholing. Bij de activiteiten ontwikkelt ervaringsdeskundigheid zich in het gebruik van digitale kanalen. Bijvoorbeeld het online laesie café als platform om in contact te komen met lotgenoten en een ervaringsdeskundige.

We delen graag onze ervaringen in deze workshop. We lichten hierin onze nieuwe werkwijze en initiatieven toe. Natuurlijk is er volop kans om vragen te stellen en het delen van ervaringen.

Paul Boeren - Dwarslaesie Organisatie Nederland
Niels Dijkstra - Dwarslaesie Organisatie Nederland

Inge Vuijk

De impact van revalideren is leren

Revalideren is leren, wat betekent dat eigenlijk? En wat is de impact als je het echt in de praktijk wil doen? Wie zijn er nodig om het tot een succes te maken? 
Tijdens deze sessie zoom ik in op de betekenis van Revalideren is leren. Welke ideeën zitten erachter en wat vraag het van mensen en organisaties om ermee aan de slag te gaan.
Van organiseren naar faciliteren.
Van zorgen voor naar zorgen dat.
Van revalideren naar revalidoen.

Inge Vuijk - initiatiefnemer Rehab Academy en auteur 'Revalideren is leren' en 'Impact'

Foto: Inge Hondebrink

Klaske van der Veen & Jehonne Koree

Revalideren in je eigen ritme

Wat komt er allemaal bij kijken als je een hands-on cultuur wil veranderen in een hands-off cultuur waarbij de uitdaging vooral ligt in het creëren van leermomenten voor zowel de revalidant als de professional.
Tijdens deze sessie delen we onze ervaringen met het neerzetten van een leerklimaat op onze afdeling neurologie binnen UMCG Beatrixoord.

Klaske van der Veen - ergotherapeut UMCG Beatrixoord, afdeling neurologie
Jehonne Koree - fysiotherapeut UMCG Beatrixoord, afdeling neurologie

Eugenie Brinkhof & Marike Jansen

Ieder zijn eigen ochtend ritueel binnen De Hoogstraat Revalidatie!

Om optimaal te kunnen aansluiten bij iedere revalidant bieden we op de Neuro afdelingen op De Hoogstraat taakgerichte, -op maat- training in de context. Waardoor er intensieve revalidatie geboden kan worden. Juist ook door de samenwerking van paramedici en verpleegkundigen op de afdeling is doelgericht revalideren altijd mogelijk. Voor de revalidant en zijn naasten geeft dit duidelijkheid en voor alle behandelaars geldt dat we op deze manier gemakkelijk en goed samen kunnen werken. Daarbij leren we veel van elkaar; en kunnen we met recht zeggen dat we revalidatietherapeuten zijn.

Eugenie Brinkhof - fysiotherapeut, knowledge broker De Hoogstraat revalidatie, docent neurorevalidatie NPi  
Marieke Jansen - ergotherapeut, knowledge broker De Hoogstraat revalidatie

Judith Zadoks & Frank Willem Hogervorst

Leren leven met hersenletsel, een (psycho)logisch proces

Hoe kom je verder na hersenletsel? Wij zien dat als een logisch en psychologisch proces, waarin je toch makkelijk kunt vastlopen. Daarom hebben we – mede op basis van de ervaring van Frank Willem - een routekaart ontwikkeld. Daarop staan markeringspunten zoals ‘vechten’, ‘de muur’, de bodem’ en ‘de weg omhoog’. De routekaart maakt duidelijk er gaande is, hoe je verder kunt komen en wat jou daarbij ondersteunt. Dat kan jou, je naasten en de hulverleners helpen om samen zo ver mogelijk te komen. We lichten onze visie graag toe en zijn benieuwd naar jullie reacties!

Judith Zadoks is projectleider van de pilot Casemanager Hersenletsel, transitiemanager NAH+ en schrijfcoördinator van de Zorgstandaard Hersenletsel.

 Frank Willem Hogervorst is ervaringsdeskundig casemanager hersenletsel, schrijver van het boek 'NAHgenoeg niets te zien" en spreker.

Ruud Rijnbeek

Drummen met een laesie

Ik ben Ruud Rijnbeek en mijn no 1 hobby is drummen. Ik begon op mijn 10e en speelde in bandjes vanaf mijn 18e. 23 jaar geleden viel ik van een dak en heb sindsdien een complete dwarslaesie C6. Dat betekende voor het drummen dat ik mijn benen niet meer kon gebruiken en ook wat uitval had in mijn armen en handen. Best lastig voor een drummer.
Voor mijn benen heb ik als vervanging een drummodule met pad gekocht zodat ik weer een base-drum geluid kon voortbrengen. Ik drum nu alles met mijn armen maar omdat ik nog wat moeite had om mijn stokken goed vast te houden heb ik stroef tennistape aangeschaft. Zo kan ik weer lekker hard slaan zonder dat mijn drumstokken door de lucht vliegen. Ik ken mijn beperkingen dus een symfonische rockband met diverse ingewikkelde drumbreaks gaat hem niet meer worden maar een goede drumbeat neerzetten ( wat toch het belangrijkste is) gaat mij nog steeds goed af!

Ruud Rijnbeek - drummer

Marcel Hendriks & Annelies van der Neut

Samen leren in een professionele leerwerkplaats met studenten en organisatie

Niet alleen de patiënt leert tijdens zijn traject bij Tolbrug zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen. Ook onder andere studenten, docenten en management leren door het gebruik van gelijke leerprincipes binnen de Revalideren is Leren setting. Hoe wij vanuit Fontys Paramedische Hogeschool in samenwerking met Tolbrug Specialistische Revalidatie dit concreet vormgeven in de praktijk laten we jullie graag zien tijdens deze workshop.

MSc. Marcel Hendriks - Docent/onderzoeker,
MSc. Annelies van der Neut - Docent/onderzoeker

 

Inge Wijkamp & Tineke van der Schaaf

Revalideren = Leren: Interprofessioneel opleiden en leren in de revalidatiezorg

De Hanzehogeschool Groningen en Revalidatie Friesland werken samen aan de ontwikkeling van een interprofessionele leerafdeling in Beetsterzwaag. In deze omgeving leren revalidanten en hun omgeving, studenten uit verschillende opleidingen, revalidatieprofessionals, docenten en onderzoekers  van en met elkaar. Hier doen we ontdekkingen en proberen we nieuwe activiteiten uit om zo de kwaliteit van de revalidatiezorg verder te stimuleren. We geven u graag een kijkje achter de schermen van deze ontdekkingstocht.

Inge Wijkamp, Hogeschooldocent Academie voor Gezondheidsstudies Hanzehogeschool Groningen
Tineke van der Schaaf, Fysiotherapeut Revalidatie Friesland
Maaike Akkerman, Student Fysiotherapie en stagiaire op de leerafdeling Beetsterzwaag

Onno van Witteloostuyn & Harmen Hidding

Passie voor koken!

Het valt niet altijd mee om met een complete laesie c6/c7 te koken.
Als hobby kok “Rollingchef” probeer ik mensen aan het koken te krijgen.
Daarnaast kook ik bijna elke dag een verse maaltijd voor mijn gezin.
De grootste voldoening geeft het als mijn zoon van 14 zijn duim opsteekt tijdens het eten.

Onno van Witteloostuyn - Rollingchef

Harmen Hidding

 

Adriaan Theeuwes

Het Erik Scherder huis

Elk jaar verliezen zo’n 400 tot 600 jongeren door zeer ernstig hersenletsel hun ‘oude toekomst’. De stap naar het bouwen van een nieuwe toekomst begint met zeer intensieve revalidatie, maar daarna zal het nieuwe leven weer helemaal opgebouwd moeten worden. Samen met HandicapNL heeft het Daan Theeuwes Centrum een familie- en vriendenprogramma met ook nog drie jaar post-revalidatiebegeleiding om weer een nieuwe start te kunnen maken. Maar we gaan verder. Met de ontwikkeling van de Erik Scherder Huizen waar gedurende een vol jaar jonge oud-revalidanten weer leren studeren, leren werken, leren plannen, leren samenwerken en leren een nieuw leven midden in de maatschappij op te bouwen.

Adriaan Theeuwes - Oprichter van het Daan Theeuwes Centrum en de Erik Scherder Huizen

Mark Top en Ernst van Dun

Revalideren is leren bij ons in de kliniek en op de polikliniek

Revalideren is leren in de praktijk, daar komt meer bij kijken dan het volgen van een workshop of cursus. De vertaalslag naar de praktijk vraagt om een cultuuromslag van alle professionals, en ondersteunende collega's, die betrokken zijn. 'Op de kliniek zijn we inmiddels anderhalf jaar bezig, op de polikliniek zijn we net begonnen. In deze sessie vertellen we vanuit eigen ervaring wat er goed gaat en wat er nog beter kan.' Een kijkje achter de schermen van Tolbrug revalidatie waar rigoureus een nieuwe koers is ingeslagen. Met als doel de revalidant zo snel mogelijk en optimaal voorbereid naar huis te laten gaan en daar te begeleiden om, naar eigen vermogen, mee te kunnen blijven doen in de maatschappij.

Mark Top - fysiotherapeut polikliniek Tolbrug Revalidatie en één van de Revalideren is leren pioniers binnen Tolbrug

Ernst van Dun - fysiotherapeut kliniek Tolbrug Revalidatie en één van de Revalideren is leren pioniers binnen Tolbrug

Mieke Verstegen en Rick van de Ven

Revalideren is leren bij ons op de kinderafdeling

Revalideren is leren in de praktijk, daar komt meer bij kijken dan een middagje brainstormen of het volgen van een workshop. Op de kinderafdelingen van Tolbrug revalidatie weten ze er alles van. Het klinkt allemaal zo logisch en vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het hard werken om ingesleten patronen te doorbreken en het kind en de ouders optimaal te begeleiden in hun zoektocht om als gezin gewoon mee te kunnen doen.
Wat gaat er goed en waar wordt het ingewikkeld?  In deze sessie nemen Mieke en Rick je, vanuit hun eigen ervaringen op de kinderafdeling van Tolbrug revalidatie, mee in hun zoektocht naar het in de praktijk brengen van de principes van revalideren is leren.

Mieke Verstegen - ervaringsdeskundig ouder Tolbrug

Rick van de Ven - kinderfysiotherapeut Tolbrug

Coen Vuijk

Sturen op uitkomsten tijdens de revalidatie

Twee redenen om het eens te worden over de uitkomsten van revalidatie…..
Als je het samen eens wilt worden over een interventie, moet je het ook eens zijn over de gewenste uitkomst.
Het is mogelijk te eenvoudig. Het onderwerp. Gewenste uitkomsten liggen té voor de hand om ze te kunnen beschrijven. Laten we het daarom eens doen.
We gaan definiëren wat de uitkomst van revalidatie mag zijn. Of anders gezegd…… wat mag het effect zijn van revalidatie?
Een zoektocht naar dat waar we het allemaal over eens zijn, maar waar we deze middag niet uit gaan komen.

Coen Vuijk - Initiatiefnemer Rehab Academy

Mia Willems & Carin Schröder

Mijn leven 2.0

Mensen met een ziekte of lichamelijke beperking moeten vaak hun doen en laten aanpassen aan veranderde mogelijkheden. Dat vraagt veel van hun mentale weerbaarheid. Mijn leven 2.0 wil deze mensen ondersteunen door het bieden van laagdrempelige psychosociale support om zo te voorkomen dat mensen vastlopen en uitvallen. In deze bijdrage vertellen we hoe we wetenschappelijke kennis en ervaringsdeskundigheid praktisch hebben toegepast om onze preventieve diensten vorm te geven (o.a supportzoeker, mini-coaching, online ontmoetingen) en wat dit voor jouw cliënten kan betekenen.

Mijn Leven 2.0 is een initiatief van de coöperatie ecare4you (een sociale onderneming) van Carin Schröder (GZ-psycholoog) en Mia Willems (innovatie en implementatie deskundige).

Frank Jol & Anne-Marie Hoeve

Doorgaan waar anderen stoppen

Wij bieden begeleiding en coaching bij het behalen van persoonlijke doelen en het najagen van kleine en grote dromen. Elke nieuwe klant die bij ons binnenkomt vragen wij: ‘Wat wil jij?’ We kijken samen welke hulpmiddelen nodig zijn en met welke expertise wij kunnen ondersteunen. Topkwaliteit en toptechniek zijn randvoorwaardelijk voor goede protheses, ortheses en zitvoorzieningen. Maar jouw reis met ons begint niet bij de vraag naar de beste voorziening, het begint bij de vraag hoe de voorziening jouw leven kan verrijken.

Tijdens dit festival vind je ons in de dug-out en kun je bij ons terecht met vragen over jezelf of over onze werkwijze. Wat levert het op en waar lopen we tegenaan doordat we het toch net even anders doen. 

Frank Jol - Hei, ik ben Frank Jol, orthopedisch instrumentmaker. Sinds 2008 bouw ik aan mijn grote droom: een multidisciplinair team voor fysieke mobiliteit. Met dit team motiveren, stimuleren en ondersteunen we iedereen met een fysieke uitdaging om het beste uit zichzelf te halen. Wij luisteren, geven jou zelf de regie, laten je inzien dat grenzen er zijn om overheen te stappen en bieden jou daarbij de juiste ondersteuning. Wij gaan door waar anderen stoppen zodat jij jouw kleine en grote dromen kunt najagen.

Anne-Marie Hoeve - Ik ben Anne-Marie, ik ben orthopedisch manueel therapeut en ik begeleid en jou hands-on en hands-off vanuit een holistische denkwijze. Wanneer jij je open kunt en durft te stellen voor alles wat is, zal je niet alleen fysieke vooruitgang merken, maar ook mentale groei, veerkracht en geestelijke verruiming. In dit ontwikkelingsproces loop ik naast je en ondersteun ik je. Ik ben positief en blijf tegelijkertijd kritisch op het proces. Ik analyseer binnen het team de complexe (zorg)vragen die je hebt en toets deze aan de wetenschap, communicatie en samenwerking met ons mooie team om voor jou het gewenste effect te bereiken.

René van Hooren

In gesprek met HandicapNL

We hebben regels, wetten en formele afspraken nodig. Maar wat als regels, protocollen, wetten, financieringsmodellen etc. niet mee- maar tegenwerken om binnen en buiten het revalidatiecentrum te werken aan het opbouwen van een zo normaal mogelijk leven? Waar loop je als zorgprofessional, als revalidant, als bestuurder of als wie dan ook tegenaan? Wat knelt en zijn er oplossingen voorhanden? Laat het mij weten, ik bied een luisterend oor. Als HandicapNL zetten we ons de komende jaren in om samen met andere organisaties hier aan te gaan werken. Zodat de systeemwereld niet tegen- maar meewerkt.

René van Hooren - senior adviseur HandicapNL